Dzień Pieczonego Ziemniaka

Wykorzystując sprzyjająca jesienną pogodę, 26 września uczniowie klas II i III z wychowawczyniami i grupą rodziców, uczestniczyli w imprezie plenerowej na terenie PTTK, która nawiązywała do pięknej polskiej tradycji związanej z wykopkami ziemniaków, po zakończeniu których spożywano pieczone w ognisku ziemniaki. Zabawę rozpoczęto od próby swych sił w różnego rodzaju konkurencjach sportowych: „Sadzenie ziemniaków”, „Rzucanie ziemniakami do celu”. Wiele śmiechu było w trakcie zabawy w „Chowanego”. Po zakończeniu zmagań wszyscy zostali poczęstowani kiełbaską oraz ziemniakami z ogniska. Po jedzeniu był czas wolny, podczas którego uczniowie mogli oddać się beztroskiej zabawie na świeżym powietrzu. Dzięki uprzejmości pana Tomasza Stawskiego uczniowie zwiedzili Muzeum Regionalne. Obejrzeli znajdujące się tam wystawy: archeologiczną, historyczną i kolekcjonerską. Mieli możliwość przymierzenia różnych strojów. Dziewczynki najbardziej zainteresowane były przebraniem „świętokrzyskiej Baby-Jagi”.
Mimo początkowych obaw aura sprzyjała, a pieczone kiełbaski wszystkim smakowały wyśmienicie. Wspólnie spędzony dzień i wspaniała atmosfera pozwoliły na wyśmienitą zabawę. W drodze powrotnej przez park uczniowie mieli okazję podziwiać cudowne drzewa w jesiennych barwach.